Снимка: Istock

Стресът е част от ежедневието ни и за съжаление трудно можем да го избегнем изцяло. Но можем да го намалим значително, така че да помогнем неговото влияние върху организма и здравето ни да е минимално.

Хроничният стрес може да е наистина пагубен за всички процеси в организма, включително да се отрази негативно върху психиката и емоциите. Когато хроничният стрес е висок, хормоните на стреса също са в пикови стойности и влияят зле на цялостното здраве.

За да намалите стреса, можете да наблегнете на някои ефективни техники, с помощта на които да помогнете на тялото си да се справи с това предизвикателство. В тези техники няма нищо кой знае колко сложно или непознато. Те включват храна и ежедневни дейности, които спомагат за понижаване на хормоните на стреса.

Кои са най-мъдрите начини да намалите хормоните на стреса?

Промяна в нагласата

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да преборите стреса, е да промените собствената си нагласа към света и всичко, което се случва около вас. Ако подхождате с негативизъм, това ще нагнетява още повече напрежение в тялото ви и ще повишава стреса. И обратното – позитивната нагласа и старанието да отминавате нещата, които ненужно могат да ви ядосат, е важна стъпка в борбата със стреса.

Променете храненето

Храната е нашият най-добър приятел в много отношения. Тя може да ни помогне да се почувстваме по-добре, да изглеждаме по-добре, да спим по-добре, изобщо – правилното и здравословно хранене с наблягане на точните храни и продукти е от първостепенно значение за цялостното здраве.

За да намалите хормоните на стреса, наблегнете на храните, които имат влияние в това отношение и могат да помогнат за потискането на хроничния стрес. Сред тях са спанак, кафяв ориз, бадеми, банани, сьомга, авокадо, кисело мляко, цитрусови плодове, горски плодове. Всички те съдържат антиоксиданти, триптофан, участващ в синтеза на серотонин, витамини и минерали.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase