Снимка: архив, БГНЕС

Пластмасите са широко разпространени в хранителните продукти, установи проучване на неправителствената потребителска група Consumer Reports. Тя призова регулаторите да преразгледат безопасността на пластмасите, които влизат в контакт с храните в преработвателната промишленост, съобщи Ройтерс.

Потребителската организация обяви, че в 84 от общо 85 изследвани храни от супермаркети и заведения за бързо хранене са открити фталати, които се използват за повишаване на издържливостта и гъвкавостта на пластмасите.

В 79 на сто от изследваните храни е установено съдържание на бисфенол А, друг компонент на пластмасите, и на други бисфеноли, чиито нива са по-ниски в сравнение с тестовете, правени през 2009 г.

От Consumer Reports посочват, че нивата на нито един от фталатите, открити в проучването, не надвишава нормите на регулаторите в САЩ и ЕС, както и че няма нива, утвърдени от учените като безопасни, но това не гарантира безопасността на храните.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase