fallback

Полярна мечка е загинала от птичи грип, докато силно заразният вирус H5N1 се разпространява в най-отдалечените части на планетата. Смъртта е потвърдена през декември от Департамента за опазване на околната среда на Аляска. "Това е първият докладван случай с полярна мечка изобщо", заяви д-р Боб Герлах, държавен ветеринарен лекар на Аляска.

Прогнозите са, че сегашното епидемиологично огнище на вируса от типа H5N1 (високопатогенен „птичи грип"), започнало през 2021 г., е причинило смъртта на милиони диви птици и хиляди бозайници в световен мащаб, съобщи "Гардиън". Полярните мечки са включени в червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN) като "застрашени" видове, главно поради намаляването на морския лед.

"Възможно е повече мечки да са загинали незабелязано, тъй като те обикновено живеят в отдалечени места с малко хора", каза Герлах. "Наистина зависиш от хората, които са там, или от биолозите, които се занимават с наблюдение на дивата природа", каза той.

Смята се, че сегашното огнище на силно заразния вариант на H5N1, започнало през 2021 г., е убило милиони диви птици. В световен мащаб хиляди бозайници също са измрели от вируса, включително черни и кафяви мечки. Сред видовете, които са починали от вируса в Аляска през последните месеци, са скални орли, лисици и котки.

"Имаше го в Антарктида, а сега се появи и в Арктика при бозайниците, това е ужасяващо", коментира пред "Гардиън" Диана Бел, почетен професор по биология на опазването в Университета на Източна Англия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Не,не е от птичи

преди 4 месеца

От корона е ! Ни ви е срам!

8

Анонимен

преди 4 месеца

Това не звучи добре, имайки предвид завихрилата се индустрия с пандемията. Свободата на роба се изразява в собственият му избор да е роб - но някакси не толкова грубо визуално бит с камшици на тръстиката. Нещо като добрите чипове, които ще се скъсат да те лекуват или ще плащаш много лесно с тях.

7

Бриджит Бардо

преди 4 месеца

Да не яла прилепи или пингвини?

fallback