Снимка: Istock

Сокът от бъз е незаменима част от традиционната ни култура. Нашите баби приготвят сок от бъз, с помощта на който през есента и зимата да сме по-здрави и предпазени от грип и настинка. Това схващане не е случайно. Бабите ни са добре запознати с прекрасните свойства на сока от бъз за имунната система. Той подобрява състоянието ѝ, стимулира оздравителните процеси и консумирането му е чудесен начин да сме здрави през студените сезони.

Какви са здравословните чудеса на сока от бъз?

За силна имунна система

Основната полза от сока от бъз е свойството му да повишава имунните защити на организма. Той е прекрасно средство против грип, вирусни инфекции и настинки, защото съдържа противовъзпалителни вещества. Наситен е с антиоксиданти и витамини С и А, които имат антиоксидантни и антивирусни качества, подпомагащи имунната система и правилното делене на клетките.

Потиска възпаленията

Отново благодарение на богатата палитра от антиоксиданти, витамини и минерали сокът от бъз понижава общото възпаление в тъканите и клетките, което не само дава възможност на имунната система да работи по-добре и да не е претоварена, но и намалява риска от хронични и дегенеративни заболявания.

Подобрява състоянието на кожата

Сокът от бъз е много наситен с витамини А и С. Те са мощни антиоксиданти, които стимулират синтеза и усвояването на колаген. Този протеин е от съществено значение за младия, стегнат и свеж вид на кожата. Редовната консумация на сок от бъз допринася за забавяне на стареенето, появата на бръчки и намалява възпаленията в кожата. Витамин А съдейства и за заличаване на несъвършенствата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase