Снимка: Istock

Преди да обелите плодовете и зеленчуците, помислете отново. Обелките им всъщност в повечето случаи съдържат много повече и по-наситени хранителни вещества от сърцевината им. Ако искате организмът ви да се радва на повече витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, не обелвайте корите им.

Някои плодове и зеленчуци са много по-здравословни, ако се консумират с обелките. Вижте кои са те.

Картофи

Картофите са много по-вкусни, хрупкави и апетитни, когато не са обелени. Без значение дали са млади, пресни или късни картофи, не премахвайте обелките, защото те са и много ценен източник на желязо, калций, витамин А, магнезий, витамини от група В, витамин С.

Разбира се, имайте предвид и опасността от веществото соланин. За да се предпазите от него, прочетете кои картофи все пак не стават за ядене тук.

Ябълки

Кората на ябълките е много наситена с фибри и антиоксиданти. В нея са концентрирани витамини, минерали и голямо количество пектин. Той е отговорен за контрола на кръвната захар и холестерола. Ако консумирате ябълките с обелките, те ще допринесат за балансиране на кръвната захар и по-бавното ѝ усвояване заради голямото количество фибри в кората.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase