Снимка: БГНЕС

"Светият Синод е специална институция, която Негово Светейшество е упълномощил да дава информация и да изпълняват неговите функции, а не ръководството на Военномедицинска академия", така началникът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира пред БНТ какво е състоянието на патриарх Неофит, който е настанен във ВМА. По последна информация той е в стабилно състояние.

Военномедицинска академия чества 132 години от създаването си.

"Ключова е приемствеността. Горди сме, че сами произвеждаме кадрите си. Това е дългосрочна програма. Основната ни цел за следващата година е изграждането на роботизиран център по хирургия", отбеляза проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му има кадрови дефицит в областта, особено от офицери.

"Статистиката е изключително тежка, има застаряване на персонала, включително и при нас, средната възраст е около 57 години, около 33% само са млади лекари. В следващите 10 години това ще бъде голям проблем", допълни проф. Мутафчийски.

Той подчерта, че медицинските сестри липсват като професия.

"Не съм сигурен, че само заплащането е основен проблем", коментира още началникът на ВМА и отбеляза, че тази нощ е извършена поредната трансплантация на черен дроб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase