Снимка: Istock

С напредването на времето много дами започват да се притесняват основно за външния си вид и да се тревожат за първите признаци на стареене. Но това, което е по-важно е в какво здравословно състояние се намирате и как се чувствате в собствената си кожа.

Вместо да се страхувате, бъдете отговорни за тялото и емоциите си и имайте предвид някои от най-честите здравословни състояния, които могат да се окажат ваши предизвикателства. А ето и кои са те:

Недостиг на витамини

Недостигът на витамини може да бъде проблем на всяка възраст, особено предвид храната, която консумираме. Въпреки това, с напредването на годините на жените недостигът на витамини става още по-често срещан. А това може да бъде причина за редица симптоми и състояния. Дефицитът на витамин D е особено разпространен. Той може да допринесе за повишената загуба на костна маса (на възраст над 40 години това се случва при жените естествено, но дефицитът на витамин D ускорява проблема) и остеопороза. Ниските нива на витамин D също могат да бъдат свързани с депресивни състояния, както и със сезонно афективно разстройство. Други потенциални дефицити включват тези на желязо, рибофлавин и витамин B.

Рак на гърдата

Рискът жена да развие рак на гърдата се увеличава драстично на възраст между 30 и 40 години. Много фактори като диета, цялостно здраве и околна среда могат да допринесат за вероятността от развитие на рак на гърдата, но възрастта също е фактор. На 30-годишна възраст шансът жената да развие рак на гърдата е значително по-нисък, отколкото на 40-годишна възраст. Само за 10 години рискът нараства главоломно. Това означава, че редовните прегледи на гърдите, които извършвате сами или тези, които извършва вашият лекар, са много важни. Препоръчително е да започнете да правите годишни мамографски прегледи. Това може да намали рисковете за развитие на рак на гърдата и да помогне за ранното му лечение, ако се открие.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase