Снимка: Istock

Магнезият е минерал, който се среща естествено в тялото, както и в много храни. Според данни, той е кофактор в повече от 300 ензимни процеса, които регулират различни биохимични реакции в тялото, включително: протеиновия синтез, мускулната и нервна функция, контрола на кръвното налягане. Магнезият е необходим за производството на енергия и регулирането на гликолизата. Той допринася и за структурното развитие на костите и е необходим за синтеза на ДНК, РНК и антиоксиданта глутатион.

Магнезият също играе роля в активния транспорт на калциеви и калиеви йони през клетъчните мембрани, процес, който е важен за проводимостта на нервните импулси, мускулната контракция и нормалния сърдечен ритъм.

Как да познаете дефицита му?

Проблеми с костите

Много фактори влияят върху риска от развитие на остеопороза, като в това число влизат – естествените процеси на стареене, както и липсата на упражнения и небалансираният хранителен прием на витамини D и K. Дефицитът на магнезий може да бъде един от рисковите фактори за появата и развитието на остеопороза и на костни фрактури.

Високо кръвно налягане

Някои проучвания при животни показват, че дефицитът на магнезий може да повиши кръвното налягане и да насърчи повишаването му, което от своя страна може да е силен рисков фактор за сърдечни заболявания. Освен това в някои изследвания се споменава, че магнезиевите добавки могат да понижат кръвното налягане, особено при възрастни с високо кръвно.

Неравномерен сърдечен ритъм

В най-тежките случаи аритмията може да увеличи риска от инсулт или сърдечна недостатъчност. Дефицитът на магнезий може да причини или влоши аритмията (позната още като неравномерен сърдечен ритъм). Сърдечната аритмия е потенциално сериозен ефект от магнезиевия дефицит. Тя може да варира от липса на симптоми до причиняване на много сериозни последствия. При някои хора може да причини нерегулярно сърцебиене, което се изразява в пауза между ударите на сърцето.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase