Снимка: Istock

Мурсалският чай е уникална билка, която се среща само на Балканския полуостров. Най-спокойно можем да го наречем едно от „чудесата“ на България. Мурсалският чай (Sideritis scardica) е билка, която се пие за дълголетие и жизненост. Той е един от най-мощните и активни антиоксиданти.

Какви са неговите полезни свойства?

Мурсалският чай има противоанемично, антимикробно, противовъзпалително, тонизиращо действие. Счита се, че редовната му употреба може да ни поддържа в добро настроение и в кондиция. Предпазва организма от въздействието на свободните радикали и забавя процесите на стареене на клетките. Забавя развитието на заболявания, свързани със стареенето на организма.

Подпомага ключови процеси като регулиране на пулса и кръвното налягане. Има очистително действие и спомага за премахването на вредни вещества и радиоактивност. Билката е идеална и при „тривиални“ заболявания – настинки, кашлица и др. Той е особено ефективен при лечение на пикочните пътища и простатит, чернодробни и бъбречни заболявания. Напоследък мурсалският чай е известен и като „българската виагра“. Чаят има много силен специфичен вкус, който напомня мента.

Подпомага работата на храносмилателната система

Можете да го използвате и като помощно средство за профилактика и лечение на състояния и заболявания, свързани с функцията на храносмилателната система – в това число гастрит и дори хранителни отравяния.

Увеличава защитните сили на организма

Можете да се насладите от ползите на мурсалския чай, особено през есенно-зимния сезон. Този период от годината се свързва с чести боледувания, а тази билка може да ви помогне да засилите имунитета си. Мурсалският чай може да издържа на ниски температури и екстремни условия, а тези му качества могат да помогнат на тялото да се пребори с болестите и да изгради по-добра защита от тях. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase