Кадър: YouTube

Лорънс Фосет, който стана вторият пациент с трансплантирано сърце от прасе, почина на 58-годишна възраст, съобщиха от Медицинския център на университета в Мериленд.

Още по темата
"С дълбока скръб съобщаваме за смъртта на Лорънс Фосет, 58-годишен пациент с неизлечимо сърдечно заболяване, който претърпя втората в света трансплантация на сърце от генетично модифицирано прасе. Той претърпя операцията на 20 септември и живя почти шест седмици след това", се казва в съобщението на центъра.

Пациентът в терминален стадий на сърдечна недостатъчност е постъпил в медицинския център на 14 септември. Според лекарите традиционните методи за трансплантация не са били подходящи за неговия случай. На 15 септември е издадено разрешение за операция.

Според лекарите от университета в първия месец след трансплантацията сърцето е функционирало изключително добре. Пациентът е започнал курс по физиотерапия и се е опитал да ходи отново. През последните дни са се появили признаци на отхвърляне на сърцето, което в крайна сметка е довело до летален изход.

Ксенотрансплантациите - трансплантации на животински органи на хора, дълго време са възпрепятствани заради имунната система на човека, която отхвърля животинската тъкан.
(БТА, Розалия Благоева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase