Кадър: YouTube

Вторият човек с трансплантирано сърце от прасе премина границата от един месец подарен живот, а видео, разпространено от болницата показва, че мъжът полага много усилия да се възстанови, съобщи Асошиейтед прес.

Лорънс Фосет е в предсмъртна фаза на сърдечна недостатъчност и не подлежи на получаване на традиционно донорско сърце, когато лекари от Училището по медицина на университета на Мериленд му предлагат експерименталната операция.

В разпространеното видео физиотерапевт го насърчава да кара велоергометър, за да възстанови силите си.  

"Ще бъде трудно, но ще се справя", отговаря 58-годишният Фосет, който диша тежко, но се усмихва.

Миналата година екипът от Мериленд извърши първата в света трансплантация на сърце от генетично модифицирано прасе на друг умиращ човек. Дейвид Бенет оцеля само два месеца, преди това сърце да откаже по причини, които не са напълно ясни, въпреки че по-късно в органа бяха открити признаци на свински вирус. Поуките от този първи експеримент довеждат до промени преди втория опит, включително по-добро тестване за наличието на вируса.

Опитите за трансплантация на органи от животни на хора - наречени ксенотрансплантации - се провалят от десетилетия, тъй като имунната система на хората незабавно унищожава чуждата тъкан. Сега учените правят нов опит, като използват генетично модифицирани прасета, за да направят органите им по-подобни на човешките.

Във видеозаписа от болницата лекарите на Фосет казват, че свинското сърце не е показало признаци на отхвърляне.

"Сърцето му се справя с всичко от само себе си", казва д-р Мохамед Мохиудин, ръководител на екипа по сърдечна ксенотрансплантация в Мериленд.

Говорителка на болницата уточнява, че пациентът е успял да се изправи и физиотерапевтите му помагат да придобие сила, необходима, за да започне да се опитва да ходи.

Много учени се надяват, че един ден ксенотрансплантациите ще могат да компенсират огромния недостиг на донорски човешки органи. Повече от 100 000 души са включени в американския списък за трансплантации, като повечето от тях очакват бъбреци, а хиляди ще умрат в очакване.

Няколко научни екипа правят опити с бъбреци, присаждани на маймуни или дарени човешки тела, с надежда да научат достатъчно, за да бъдат официално разрешени изследвания на ксенотрансплантацията./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase