Снимка: Istock

Мащерката е чудесна билка с множество качества. Тя е полезна за здравето, защото съдържа невероятни микроелементи и вещества, подкрепящи функциите на организма в много отношения. Тя е много добро средство не само да подправите ястията си, но и да подобрите здравословното си състояние.

Защо мащерката е толкова полезна за здравето?

За висок имунитет

Чаят и отварата от мащерка подобряват имунните защити на организма. В мащерката се съдържат много ценни за имунната система антиоксиданти и фитохимикали, които подобряват съпротивителните ѝ сили. Мащерката е много богат източник и на минералите желязо, манган, мед, цинк, които играят много важна роля за имунитета.

За контрол на кръвното налягане

Пийте повече чай от мащерка, за да понижите натурално кръвното налягане. Отварата от мащерка има свойството да подобрява стойностите на кръвното налягане и да ги нормализира. Тя е естествено допълнение към лечението, което лекарят ви ви е предписал, както и към ежедневните дейности, с които контролирате кръвното.

При кашлица

Мащерката потиска кашлицата, тъй като съдържа активни вещества, успокояващи лигавицата и имащи противовъзпалителен ефект. Чаят от мащерка подобрява състоянията при вирусни инфекции, настинки, бронхит, алергии, като намалява възпалението в горните дихателни пътища и потиска кашлицата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase