Снимка БГНЕС

Въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици се отлага за неопределено време, стана ясно от съобщение на здравното министерство. Промяната трябваше да влезе в сила от 1 октомври, но имаше тревоги, че може да остави хиляди пациенти без животоподдържащи лекарства.

Предстои експертите на Министерството на здравеопазването да отразят всички становища и предложения, постъпили в хода на общественото обсъждане, уточняват от ведомството. Въвеждането на е-рецептата следва да бъде съобразено и с изискването и препоръките на Министерството на електронното управление за генериране на два национални референтни номера – първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпускането на лекарствения продукт. По този начин ще се гарантира контролът върху употребата на двете групи лекарства, ще се пресекат нерегламентираните практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти за българските граждани.

Още по темата

МЗ искаше промените в наредбата да се приемат в съкратени срокове заради "зачестилите сигнали за липси и недостиг, както и от наближаващия есенно-зимен сезон, по време на който се наблюдава ръст на употребата на лекарствените продукти, предмет на наредбата". Другият аргумент беше да се пресече нерегламентираното приложение на антибиотици и самолечението с тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase