Снимка: Istock

Знаем, че захарта и захарните изделия оказват вредно влияние върху здравето ни, затова е важно да ги консумираме по-рядко. От друга страна, плодовете винаги са по-добрият пример за храна, която може да засити глада ни за сладко.

Свежи или сушени без добавени захари, с плодовете също трябва да внимаваме, защото техните естествени захари също могат да са причина за покачването на нивата на кръвната захар и инсулина, килограмите.

Плодовете ни осигуряват ценни хранителни вещества и все пак, когато искаме да внимаваме с приема на въглехидрати е важно да знаем кои от тях имат по-малко захар. Вижте няколко.

Горски плодове

Горските плодове са чудесен вариант, когато ни се хапва нещо сладко, но бихме искали да го заменим с полезна храна, която е с ниско съдържание на захар. Например една чаша ягоди съдържа около 7 грама захар, но ни осигурява фибри и витамин С.

Грейпфрут

Чудесен плод за отслабване, но и за баланс на кръвната захар. Половин плод съдържа около 8 грама захар (количеството ѝ все пак зависи и от размера на плода). Грейпфрутът е богат на фибри, помага за намаляване на целулита, засилва имунитета.

Праскови

Едва ли нещо може да се сравни със задоволителното усещане да потопите зъбите си в сочна, сладка и остра праскова. Една средно голяма праскова съдържа около 13 грама захар.

Портокали

Както и за ябълките, по-добре да изядете един обелен портокал, отколкото да си приготвите фреш от него. Разбира се, фрешът няма да ви навреди, ако не се консумира всеки ден. В 100 грама портокал се съдържат около 9 грама захар. Смята се, че фибрите в плода не само са полезни за храносмилането, но и за контрола на кръвната захар. Твърди се, че редовната консумация на портокали може да намали риска от рак, прави кожата по-красива и други.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase