Снимка: Istock

Здравословното хранене и добрата форма винаги са били актуални теми, особено към днешна дата. С бума на социалните мрежи, все по-лесно можем да открием треньор или мотиватор, когото да следваме. Независимо от „модерните“ начини на хранене, в дъното на тази тематика си остава грижата за нас самите и нашето собствено благополучие. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко диети, с които ще поддържате не само формата, но и здравословното си състояние. Ето ги и тях:

Средиземноморска диета

Неслучайно започваме нашия списък именно с нея. Този начин на хранене е всепризнат от лекари, диетолози и нутриционисти и той може да ни помогне както за профилактика и лечение, така и за здраве и дълголетие.

На какво се основава тази диета?

Както подсказва и самото ѝ име, можете да се досетите, че в този режим са залегнали храни и напитки, които можем да намерим в региона на Средиземноморието. А това са: пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, риба и морски дарове, ядки, семена, маслини, бобови култури, цитрусови плодове, зехтин, сезонни подправки и др. Можем да кажем, че в основата на средиземноморската диета са растителните храни и полезните мазнини. Затова е препоръчително да сведете консумацията на животински продукти до веднъж седмично, а употребата на млечни произведения да е умерена.

Нисковъглехидратна диета

Ако някога сте спазвали такъв режим, вероятно сте забелязали, че той е изключително ефективен за сваляне на излишните килограми. Основната полза от тази диета е, че поради ограничения прием на въглехидрати, за да си набави енергия, тялото започва да хаби калории от мазнини.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase