Снимка: Istock

Ако често пазарувате от био магазини или такива за здравословни храни, със сигурност сте попадали и на бурканчета с един тъмен и гъст сироп – меласа. Тя е вторичен продукт, който се получава по време на преработката на захарна тръстика и захарно цвекло. Богата на важни хранителни елементи, меласата често се използва като заместител на трапезната захар, но има много други приложения за нея. Вижте някои от тях.

За направата на енергийни барчета, сурови и здравословни десерти, кексове и други

Лакомствата, направени с меласа, могат да осигурят бърз прилив на енергия. Меласата се съчетава чудесно с канела, сушени плодове и ядки, а лепкавият й характер я прави идеално свързващо вещество за задържане на сухите съставки заедно. Можете също така да използвате меласа като заместител на мед или кленов сироп във всяка от любимите си рецепти.

Облекчаване на менструални спазми

При някои дами има по-силно изразени менструални болки. Разбира се, консултацията с лекар винаги е важна, но ако вече сте преминали през тази стъпка, може би не подозирате, че меласата би могла да помогне за намаляване на тези неразположения. Тя е добър източник на желязо. Според проучване, публикувано в Journal of Canadian Chiropractic Association, което синтезира предишни изследвания върху менорагията, потвърди, че хроничният дефицит на желязо може да бъде причина.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase