Снимка: Istock

Рапичното олио е един здравословен избор, който можете да направите. Редица заболявания и проблеми с теглото се дължат на приема на прекалено много наситени и трансмазнини. Те се съдържат в рафинираните масла за готвене и овкусяване.

Рапичното олио не се причислява към тях, защото то съдържа множество полезни хранителни вещества и мастни киселини, борещи се именно с тези здравословни проблеми.

Защо рапичното олио е така полезно и е добре да се използва като алтернатива на най-масовите мазнини за готвене?

Омега-3 и омега-6

Рапичното олио съдържа полезните мастни киселини омега-3 и омега-6. Това го прави здравословно за сърдечносъдовата система, контрола на холестерола и кръвното налягане, подобряване еластичността на стените на кръвоносните съдове.

Висока точка на кипене

Не всички масла и мазнини са подходящи за готвене, защото някои имат ниска точка на кипене и поради тази причина е по-добре да се използват за сурови ястия и овкусяване. Рапичното олио обаче има точка на кипене 242 градуса по Целзий, което го прави идеално за готвене.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase