Снимка: Istock

Подходящата козметична грижа за косата ни е от съществено значение за нейната здравина и красота. Тя включва шампоани, маски, серуми, ампули, мезотерапии, според специфичните ни нужди. Храната, която съставлява ежедневното ни меню обаче е не по-малко важна.

Знаете ли какво е общото между доматите, боба, морските дарове, аспержите, яйцата? Това са едни от най-полезните храни за косата, тъй като ѝ осигуряват необходимите витамини и минерали, които могат да окажат влияние върху естествения цикъл на растеж на косата.

Кои други храни да включите в менюто си?

Авокадо – То е с високо съдържание на витамини В и Е, за които известно, че действат на клетъчно ниво и укрепват космените фоликули.

Сладки картофи – Вкусните сладки картофи са богати на бета-каротин, който е вид антиоксидант. Нашето тяло естествено го превръща във витамин А, който е важен за подхранване на скалпа, но и се бори срещу пърхота.

Горски плодове – Почти всички разновидности горски плодове са богати на основни хранителни вещества, които са полезни за косата и скалпа. Ягодите например са богати на витамин С, който може да стимулира синтеза на колаген. Боровинките съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат за цялостното подхранване на косата.

Ядки и семена – Още едни полезни храни за здравето и красотата на косата ни. Различните видове сушени плодове, ядки и семена са богати на хранителни вещества, важни за растежа на косата. Повечето от ядките и семената съдържат минерали като желязо, цинк и сяра. Освен това ни осигуряват протеини и витамин Е.

Кисело мляко – Богато е на протеини и калций, които са много полезни за растежа на косата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase