Снимка: Istock

Задържането на излишни течности в организма е едно от най-честите неразположения. То може да се прояви не само през летния период, а и през останалите сезони. Причините за задържането на вода могат да бъдат различни – прием на някои медикаменти, бременност, наднормено тегло, обездвижване, неправилно хранене като цяло и консумация на солени храни, хормонални промени и други.

Задържането на водно тегло никога не трябва да се неглижира, тъй като може да подсказва за сериозни заболявания. Ето защо, ако не успеем да се справим с корекция в начина на хранене и повишаване на физическата активност с излишните течности в организма, консултацията с лекар е силно препоръчителна.

Известни са редица храни и напитки, които действат като естествени диуретици. Примери за такива са краставици, тиквички, червени боровинки, чай от глухарче, вода с лимон, чай от джинджифил и други. Вижте 3 полезни напитки, които също помагат за бързото отводняване на тялото. Важно е да не забравяте да пиете достатъчно вода, за да намалите риска от дехидратация.

Костен бульон

Костният бульон осигурява богат набор от хранителни вещества (особено желатин), които поддържат имунната ни система. Освен за имунитета, за костния бульон се смята, че е полезен за здравето на кожата, костите, храносмилането. Той ни осигурява и протеини. За да подпомогнете извеждането на излишните течности от организма е важно костният бульон да е домашно приготвен.

Към телешко, свинско рагу (или от пилешки кости) добавете целина, джинджифил, магданоз. Когато бульонът е готов, прецеждате и консумирате само течността, по възможност без да добавяте сол.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase