Снимка БГНЕС
fallback

Един от най-използваните изкуствени подсладители в света - аспартам, ще бъде повишен в групата на веществата с възможен канцерогенен ефект.

Това решение се очаква от Световната здравна организация, след като Международната агенция за изследване на рака завърши своя преглед на тази популярна съставка. Докладът се очаква следващия месец, но заключенията в него изтекоха неофициално в световните медии.

Аспартам се ползва в много десерти, дъвки, диетични газирани напитки. От години се знае, че употребата му не е съвсем безобидна. Новата му класификация ще означава, че има изследвания, които откриват връзка между веществото и рака, но сведенията са ограничени. "Възможен канцероген" е група 2B в класификацията на канцерогенните вещества и над нея има само още две - вероятен канцероген и канцерогени.

Любопитно е да се отбележи, че Международната агенция за изследване на рака оценява доколко едно вещество е потенциално опасно за човека, без да взема предвид колко от него се консумира. Какво означава безопасна консумация при хранителните добавки се преценява от друга експертна комисия на СЗО, която също анализира аспартама и ще излезе със заключение заедно с агенцията - на 14 юни, пише "Сега".

Днешното решение се смята за голяма новина, тъй като обикновено включването на едно вещество в една от трите групи канцерогени води до промяна в употребата му, дела, натиск над производителите да търсят заместител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Тия са

преди 10 месеца

пълни папунчовци! "възможен канцероген"!!! Та той си Е канцероген!! Забранете производството му най-после! Ама нали сте платени от такива като Гейтс... как да стане?!

11

Анонимен

преди 10 месеца

Съставките които са вредни трябва да се забранят изцяло, а не да се позволява нещо вредно в малки количества. Малко по малко и накрая се натрупва. А ако някой хапне повече от нещо получава и повече от вредното вещество без да знае.

10

Анонимен

преди 10 месеца

Защо правят храни с вредни вещества , да ползват други , пък ако са по- скъпи да вдигнат цената . Ще почна да гледам какво купувам . Затова ли всеки втори е с рак ?

fallback