Снимка БГНЕС

Един от най-използваните изкуствени подсладители в света - аспартам, ще бъде повишен в групата на веществата с възможен канцерогенен ефект.

Това решение се очаква от Световната здравна организация, след като Международната агенция за изследване на рака завърши своя преглед на тази популярна съставка. Докладът се очаква следващия месец, но заключенията в него изтекоха неофициално в световните медии.

Аспартам се ползва в много десерти, дъвки, диетични газирани напитки. От години се знае, че употребата му не е съвсем безобидна. Новата му класификация ще означава, че има изследвания, които откриват връзка между веществото и рака, но сведенията са ограничени. "Възможен канцероген" е група 2B в класификацията на канцерогенните вещества и над нея има само още две - вероятен канцероген и канцерогени.

Любопитно е да се отбележи, че Международната агенция за изследване на рака оценява доколко едно вещество е потенциално опасно за човека, без да взема предвид колко от него се консумира. Какво означава безопасна консумация при хранителните добавки се преценява от друга експертна комисия на СЗО, която също анализира аспартама и ще излезе със заключение заедно с агенцията - на 14 юни, пише "Сега".

Днешното решение се смята за голяма новина, тъй като обикновено включването на едно вещество в една от трите групи канцерогени води до промяна в употребата му, дела, натиск над производителите да търсят заместител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase