Снимка: Istock

Въпреки че този метод на хранене води началото си от 1990 година, едва наскоро той придоби популярност. Името ѝ идва от Dietary Approaches to Stop Hypertension – или в буквален превод: „Диета за намаляване на високото кръвно налягане“. Причините, които карат мнозина да се обърнат към тази диета са разбира се здравословни. Според нейните последователи, стриктното ѝ спазване може да подобри сърдечното здраве, намалявайки високото кръвно налягане.

В какво се състои този режим?

Основният фокус на този хранителен режим е той да бъде използван, за да помогне за намаляването на приема на натрий, както и на висококалорични и мазни храни, които могат да бъдат отговорни за високите нива на кръвно налягане. Според Лиса Самюелс (основател на The Happie House): „Всичко това може да доведе до висок холестерол, сърдечни болести, бъбречна недостатъчност, удар и др. Тази диета е създадена след проведено изследване, което показва, че хората, които следват хранителен план, базиран на растителни продукти имат намален риск от развитие на хипертония.“ Ето защо тази диета е бедна на червени меса, висококалорични храни, както и на такива с добавена захар и наситени мазнини. Според мнозина, този тип хранене е един от най-здравословните изобщо.

Какви храни са позволени?

Продуктите, които можете да консумирате трябва да бъдат бедни на натрий. Фокусът при храненето трябва да е върху естествените продукти като например плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, чист протеин (птичи меса, говеждо месо, бобови култури). Здравословните мазнини пък трябва да идват от риба, семена, ядки, както и някои видове олио. Тези продукти са богати на калций, фибри, магнезий, калий.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase