Снимка: Istock

Остаряването е процес, който изглежда е безвъзвратен. Няма как да го спрем, но пък можем да се възползваме от някои малки трикове, с които да направим този период далеч по-приятен. Нека използваме старата метафора с автомобила ви. Ако сипвате в него качествено гориво, сменяте маслото редовно и като цяло го поддържате добре – той може да е в перфектна изправност и да ви служи вярно години наред. Грубо казано и с вашето тяло се случва същото – когато му давате всичко, от което се нуждае и го храните с подходяща храна, можете да забавите процесите на стареене.

Как се променя тялото с времето?

Остаряването е процес, който е свързан с определени промени в тялото. Те се случват на физиологично, хормонално и дори клетъчно ниво. От физиологична гледна точка, най-големите промени са намаляването на мускулната маса и силата, загубата на костна плътност, изтънялата и набръчкана кожа, загубата на слух и зрение. Наблюдава се и спад в нивата на хормоните, които са свързани със сексуалната активност.

На какво трябва да обърнете внимание в диетата си?

Въпреки че през различните етапи на живота хранителните нужди на тялото се променят, някои нутриенти си остават от съществена важност през целия живот. Протеинът помага за поддръжката и запазването на мускулната маса. Оптималното дневно количество, което трябва да приема всеки възрастен е около 1,2 г – 2,2. г на килограм телесна маса. Калцият, фосфорът, витамин D, магнезият, както и витамин K, пък помагат за поддържането на силна и здрава костна система.

Противовъзпалителните храни могат да играят съществена роля в управлението на процеса на стареене. Хроничните възпаления в тялото могат да бъдат свързани с редица заболявания, които да доведат до преждевременно стареене. Ето защо включвайте повече антиоксидантни храни в диетата си, както и такива, които са богати на омега-3 мастни киселини.

Хранителните вещества, които подпомагат функционирането на ДНК молекулите могат да помогнат за едно „по-здравословно“ остаряване. Витамин C, витамин Е, цинк, манган, селен – всички те предпазват ДНК от оксидация, а пък ниацин, цинк, желязо и магнезий предпазват от увреждането на ДНК и неговото възстановяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase