Снимка: Istock

Гъбите са една истинска суперхрана. Те не трябва да се пренебрегват и е препоръчително да се включват редовно в храненето, защото са изключително полезни. Различните видове гъби съдържат различни хранителни вещества в различно съотношение.

Но едно от веществата, заради които гъбите трябва да заемат централно място в менюто са бета-глюканите. Тези специфични съединения играят съществена роля за имунната система, деленето на клетките в тъканите.

Гъбите са и много бедни на калории, което ги прави подходящи за всяка диета. Консумацията им носи наслада и засищане задълго, което предпазва от преяждане и прием на излишни калории.

Защо гъбите са толкова полезна храна за здравето?

За силен имунитет

Гъбите подобряват функциите на имунната система, благодарение на бета-глюканите в състава си. Те повишават имунитета и защитните сили на организма, което предпазва клетките от увреждания и намалява вредното въздействие на различни патогени и микроорганизми.

Гъбите са източник на витамин D

Витамин D основно се синтезира в тялото чрез слънчевата светлина, но той се съдържа и в някои храни. Гъбите са една от тях. Те синтезират витамин D в състава си също чрез слънчевата светлина, като концентрациите му в тях са завидни.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase