Снимка: Istock

Електролитите са изключително важни за здравето елементи. Те са минерали, които участват в редица жизненоважни процеси в тялото. Набавянето им чрез храната и напитките е от ключово значение за правилното протичане на множество функции в организма. Понижаването на нивата на електролитите може сериозно да застраши здравето, дори живота.

Кои са електролитите?

Електролитите представляват елементи, които съдържат йони. Сред тях са минералите натрий, калий, калций, магнезий и съединенията, които образуват – хлориди и фосфати. Когато тези вещества попаднат в досег с вода в тялото, се разпадат до йони, а йоните имат свойството да провеждат електричество.

По този начин електролитите съдействат за провеждането на сигналите от мозъка до нервната система, които се пренасят до мускулите и всички тъкани в органите.

По тази причина електролитите са от жизненоважно ключово значение за нервната и сърдечносъдовата системи, но не само. Електролитите играят важна роля и в дихателната функция.

Те отговарят още за баланса на течностите в организма. Неслучайно, когато сме дехидратирани, набавянето на електролити е първото нещо, от което организмът има нужда, за да възстанови функциите си.

Електролитите отговарят за поддържането на равновесието между течностите между клетките и тъканите. Когато някой от електролитите вземе превес, това означава, че или в тялото ще се задържат повече излишни течности, или те ще се намалят драстично.

Например натрият има свойството да задържа течностите в тялото, ако е в по-големи количества. Калият противодейства на това негово свойство. Именно затова балансът е от ключово значение.

Дефицитът на калий, натрий и магнезий може да доведе до мускулна слабост поради затруднения в преноса на електрически сигнали от нервната система към мускулите, тъканите, органите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase