Снимка: Istock

Стресът, натовареното ежедневие, настинките и т. н. са само част от факторите, които могат да ни накарат да се чувстваме извън нормалния си ритъм, да не сме в добра форма. Понякога дори в спортните активности не можем да дадем максималното от себе си. Дали приемаме достатъчно калории? Това е въпрос, който не бива да забравяме да си зададем, особено ако сме решили да подобрим формата си или да сменим начина си на хранене. Вижте 8 знака, че може би имате дефицит на калории.

Ниски нива на енергия – Когато често имаме дефицит на калории, нашето тяло не е в състояние да се захранва правилно. Това може да ни накара да се почувстваме летаргични и мудни. Най-вече това се случва при намален прием на протеини и въглехидрати.

Световъртеж – Той би могъл да е един от първите физически признаци на недостатъчно хранене. Когато не се храним достатъчно, нивата на кръвната ви захар могат да спаднат рязко и да ви накарат да се почувствате замаяни.

Трудно запомняне на нова информация и намалена трудоспособност – Когато сме пропуснали хранене, не сме се хранили дълги часове или храната е била оскъдна, то тогава тялото започва да пести енергия, което пък нарушава процеса на запомняне, концентрация.

Косопад и чупливи нокти – Когато не се храним достатъчно и храната ни е бедна на полезни хранителни вещества, то органите с най-висок приоритет ще поемат водеща роля в получаването на тези хранителни вещества, които все пак има в консумираните храни. Това включва мозъка, сърцето и белите дробове, а не косата, кожата и ноктите ви. Здравето на косата, кожата и ноктите е тясно свързано с това какво ядете, заедно с това колко витамини и минерали усвоява тялото ви.

Ставаме раздразнителни – Западни проучвания показват, че ниските нива на глюкоза всъщност могат да причинят агресия и агресивно поведение, нервност. Така че, когато не сте яли нищо, раздразнителността може да бъде един от първите забележими странични ефекти от липсата на достатъчно храна.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase