Снимка: Istock

Косопадът е един от най-големите кошмари за всяка жена. Той, разбира се, засяга и много мъже, като това влияе не по-малко на самочувствието им, но за жените е особено голям удар по самочувствието и женствеността.

Справянето с косопада е нелека задача, която изисква много усилия, постоянство, а и понякога намеса на лекар. Препоръчително е винаги да се консултирате с лекар, за да може да се установи точната причина за появата на косопад. Това е от решаващо значение за успеха в овладяването на проблема.

Какви могат да са причините за косопад? Ето 10 от възможните от тях.

1. Физически и психически стрес.

Стресовите ситуации могат да предизвикат внезапно падане на косата и то на големи кичури. Сред кризисните събития, които могат да отключат моментално падане на косата са катастрофи, хирургически операции, загуба на близък човек, всякакви неочаквани ситуации, които ви карат да изпаднете в силен страх, стрес или физическа болка.

Обикновено след преживяването на кризисната ситуация организмът успява да възстанови нормалния растеж на косъма.

Емоционалният стрес е не по-малко опасен за косата. Той също може да предизвика косопади то в дългосрочен план. Претоварването в работата, неразрешените проблеми в личния живот, цялостното натрупване на хроничен стрес в организма могат да повлияят силно негативно върху косата и да са в основата на ускореното ѝ падане.

2. Наследственост

Наследствеността играе роля в това дали човек има склонност към падане на косата или не. Обикновено мъжете са по-засегнати от този фактор, но и при жените може да се появи. Ако в семейството или фамилията има случай на женско оплешивяване, това може да е причината за поява на косопад и при вас. Състоянието се нарича андрогенна алопеция и е свързано с дисбаланс между мъжките и женските хормони в тялото.

3. Прием на противозачатъчни

Приемът на противозачатъчни таблетки може да е в основата на внезапно появилия се косопад. Намесата в хормоналния баланс е възможна причина за падане на косата. Спирането на приема на тези таблетки също може да причини косопад.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase