Снимка: Istock

Често пъти в ежедневието, за да опишете дадена емоция, вие използвате изрази, които сякаш я свързват с вашето физическо състояние. Когато сте притеснени, казвате: „Сякаш буца ми е заседнала в гърлото“, или пък ако се страхувате от нещо усещате, че стомахът ви е „на топка“. Възможно ли е с тези ваши чувства да влияете на състоянието на физическото ви тяло и как тези емоции му се отразяват? В следващите редове ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос. И така:

Къде точно се отразяват емоциите в тялото ни?

Според проучване от 2014-та година, извършено с термокамера, следните емоции се отразяват и активират (или не) конкретни органи в тялото:

Щастие – това позитивно чувство, което е различно за всеки, се отразява на целия организъм. То не само ни кара да се чувстваме добре, но и подобрява цялостното ни здравословно състояние, като ни предразполага да правим по-осъзнати избори. Когато сме щастливи, ние се храним по-добре, имаме по-бърз метаболизъм, а високото кръвно налягане се понижава.

Гняв/ стрес – той се отразява най-вече в горната част на тялото и ръцете и съвсем леко засяга краката и ходилата. Гневът активира познатата „бий се или бягай“ реакция, която е отговорът на организмът на силна стресова ситуация. Ускорява се сърдечната честота, кръвното се повишава, а дишането се учестява. Органът, който може да бъде засегнат е черният дроб.

Страх – това чувство отново се отразява най-вече в горната част на тялото. Докато то ви владее, имунната и храносмилателната системи са потиснати, мускулите са напрегнати, а тялото освобождава кортизол и адреналин. Ако страхът е преобладаващо усещане, то може да доведе до проблеми с бъбреците.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase