Снимка: Istock

Всички сме чували за суперхраните, които ни помагат да сме по-здрави. Медът и куркумата са едни от тях. Те са част от нашите сладки и солени рецепти за ястия, десерти, дресинги. Обикновено ги ползваме поотделно, но комбинацията от мед и куркума може да е не само вкусна, но и да има редица здравословни ползи.

Кои са някои от основните предимства за здравето от куркумата, според редица изследвания?

Действа противовъзпалително – Куркуминът, който е активната съставка на подправката, има мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на болките в ставите и симптомите, свързани с артрит, смятат учените. Неговият ефект върху възпалението може също така да намали вероятността от развитие на дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Има антиоксидантни свойства – Консумацията на куркума ни предлага силна защита срещу свободните радикали, които могат да причинят оксидативен стрес, който може да прогресира до увреждане на тъканите и развитие на сериозни заболявания, особено сърдечни.

Има противоракови ефекти - Куркуминът има няколко противотуморни свойства, спиращи растежа и разпространението на раковите клетки, сочат западни изследвания.

Намаляване на рисковите фактори за диабет – Изследвания са установили, че куркуминът и други активни съставки в куркумата имат механизми, които помагат за намаляване на нивата на кръвната захар и повишават чувствителността към инсулин. Също така се смята, че консумацията на куркума може да допринесе за намаляване на нивата на LD холестерола, известен още като „лош холестерол“ и триглицеридите в кръвта. Специалистите смятат, че тези положителни резултати могат да се дължат на противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на куркумина.

Кои са някои от основните ползи от консумацията на мед?

Медът е известен със своите антибактериални свойства – Особено медът от манука, за който се смята, че има няколко защити срещу бактерии. Проучванията показват, че медът е особено ефективен срещу Helicobacter pylori (H. pylori), които причиняват стомашни язви и гастрит.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase