Снимка: Istock

Знаем, че фибрите са едни от най-важните хранителни елементи за нашето здраве. Но дали си осигуряваме достатъчно от тях? Според редица западни изследвания, редовната консумация на фибри може да помогне за поддържането на здрав храносмилателен тракт, както и да намали риска от рак, сърдечни заболявания, камъни в бъбреците, затлъстяване, запек, хемороиди и други.

Освен приема на полезни течности, фибрите допринасят за бързото придвижване на храните през храносмилателния тракт и по този начин му помагат да функционира оптимално. Разбира се, въпреки полезността си, с тях не бива да се прекалява, тъй като при някои хора могат да доведат до образуването на газове в корема.

Познати са два вида фибри – неразтворими и разтворими. За неразтворимите фибри е известно, че осигуряват обем в червата, като същевременно помагат за балансиране на нивата на pH в тях. Помагат за облекчаване на запека.

За разтворимите фибри пък е известно, че помагат за понижаване на холестерола и регулиране на нивата на кръвната захар.

Вижте кои храни, освен банани, ябълки, круши, леща, брюкселско зеле, марули, спанак, са особено богати на фибри.

Авокадо – Съдържанието на фибри в авокадото варира в зависимост от вида. Може би сте забелязали в супермаркетите, че се предлагат различни видове авокадо. Консумацията му ни осигурява и витамини Е, С, В6, К, фолат, калий и други. В допълнение към фибрите и витамините, авокадото съдържа и много полезни мазнини, за които се смята, че могат да помогнат за понижаване на холестерола и риска от сърдечни заболявания.

Горски плодове – Това са малини, къпини, ягоди, които са не само вкусни, но и богати на фибри. Имат малко калории, но добри количества витамини А, С, ЕК, фолат, омега-6 мастни киселини, калий, магнезий, манган. Редовната консумация на горски плодове не само подобрява храносмилането, но допринася за баланса на кръвната захар, поддържа костите здрави.

Кокос – Вкусните кокосови продукти стават все по-популярни и предпочитани за консумация, добавени към смути, ястия, супи, кремове и т. н. Кокосът има нисък гликемичен индекс и е чудесна добавка към здравословната диета. Според западни проучвания, кокосовото брашно например съдържа 4 до 6 пъти повече фибри в сравнение с овесените трици.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase