Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Политическата и материалната подкрепа на Китай за Русия е в разрез с интересите на Съединените щати, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

В същото време той уточни, че към този момент Вашингтон не разполага с доказателства Пекин да е доставил на Москва "смъртоносни оръжия" за нейната война срещу Украйна.

Блинкън говори пред комисията по външните работи към Сената на САЩ броени часове след края на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия. Си разговаря в понеделник и вторник с руския си колега Владимир Путин по време на първата си визита в чужбина, след като бе преизбран по-рано този месец за безпрецедентен, трети мандат на поста.

Oще по темата
Държавният секретар на САЩ обобщи позицията си, че сближаването между Китай и Русия е комбинация между стратегически съюз и "брак по сметка".

Посланието от срещата Путин-Си е, че има алтернатива на американския диктат, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков цитиран от ТАСС.

Значението на войната в Украйна се разпростира далеч отвъд тази страна, като конфликтът оказва дълбоко въздействие в Азия, подчерта Блинкън. Той се аргументира, че Китай гледа "много внимателно" какво се случва в Украйна и ще извлече поуки от това как се противопоставя светът на руската агресия, съобщи още Ройтерс.

Комунистически Китай смята Тайван за своя територия и e готов да защити претенциите си към демократичния самоуправляващ се остров и със сила, ако се наложи./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

тя

преди 1 година

"Интересите на САЩ "- каза го в прав текст !Интереси на 10 000км от границата им - *** !

142

ББ

преди 1 година

путин спази ли поне един договор?защо нато да храни робите му от бг и унгария,саботиращи Нато и ЕС,защо да ги финансира и пази народите им?това е нелепо!това и лицемерно и примитивно!намерете мехънизъм...можем да не спазим договори като путин ако е необходим за да запазим животите на децата си!изключете задължително поне един от русоробите от Нато и ЕС...ще ви втрещи резултата!!!Война е и заплашват децата ви с ядрени...и ги финансирате...

141

Хахаха

преди 1 година

изключете поне една от обслужващите путин от Нато и ЕС,крадящи от ЕС от Нато и ЕС...и ще промените света ни,колкото по-бързо,толкова по-добре,магнитски ряпа да яде,ама е война бе хора,те с ядрени ракети ни плашат вие правите милиардери обслужващите путин,оставете ги да защитят Народите си който ограбват!да видят реалностите!спрете с това лицемерие!да храните заплашващи децата ви с уби.ства!

fallback