Снимка: Istock

Вероятно всеки от нас се е сблъсквал с подобно състояние, а ако пък сте от тези, на които запекът се случва често, сигурно сте опитвали какво ли не, за да го облекчите. Кога говорим за констипация? Според общото правило, ако имате по-малко от три изхождания седмично, най-вероятно страдате от запек. Основната причина за възникването му все още не е категорично установена, и макар и невинно, понякога това състояние може да ви попречи да изпълнявате ежедневните си задължения и ангажименти. В следващите редове ви предлагаме няколко начина, чрез които можете да облекчите запека. Ето ги и тях:

Движете се повече

Заседналият начин на живот и ниската двигателна активност могат да доведат до обездвижване. В резултат на това, метаболизмът и дейността на отделителната система могат да се забавят. Опитайте се да не оставате в седнало положение след хранене, а вместо това се раздвижете. Разбира се не е необходимо да тренирате, една обикновена разходка около блока или квартала за 30 – 45 минути ще ви е достатъчна.

Започнете деня си с хладка вода и мед

Това е един много лесен начин да насърчите дейността на отделителната система и по този начин да подпомогнете изхождането. Ако страдате от хроничен запек, правете това всеки ден, като можете да увеличите количеството вода. Все пак не ви съветваме да прекалявате с меда, тъй като освен полезен, той е и доста калоричен.

Опитайте се да намалите стреса

Макар и да ви звучи странно, стресът може да е един от факторите, които причиняват запек. Как се случва това? Стресовите хормони афектират дебелото черво, забавяйки движението му. Ако сте под влияние на стресови ситуации, много по-вероятно е да не обръщате внимание на храненето, движението и поемането на достатъчно течности.

Намалете консумацията на вредни храни

Консумирането на големи количества преработени храни, богати на захари и мазнини, може да предизвика запек. Освен че те нямат никакви здравословни ползи, те могат и да нарушат баланса на чревната флора.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase