Снимка: Istock

Отслабването е трудно предизвикателство, което изисква много усилия, постоянство и воля. Понякога обаче въпреки всичко, което правите, загубата на тегло така и не се случва или е едва забележима. Има вероятност да грешите някъде, ако въпреки усилията не успявате да отслабнете.

Ето 10 причини, които може да са в основата на затрудненията ви в постигането на мечтаното тегло и красивата изваяна фигура.

1. Не спите достатъчно.

Вярвате или не, сънят е от решаващо значение за това дали ще успеете да отслабнете или не. Добрият качествен сън оказва изключително голямо и благотворно влияние върху метаболизма. Когато не спите добре и сънят ви е крайно недостатъчен, това забавя метаболизма, изтощава организма и го поставя в режим на съхранение на калориите вместо изразходването им за енергия.

2. Тренирате прекалено много.

Упражненията и движението са много важни за ускоряването на метаболизма, изгарянето на мазнини и изразходването на калории. Но всичко в прекомерни дози има негативен ефект. Същото е и с тренировките. Ако прекалявате с изтощението на тялото, отслабването ще ви е по-трудно, защото организмът ще навлезе в режим на запазване на мазнините, за да си осигури енергия за процесите и функциите, а няма да ги топи, каквато е целта ви.

3. Ядете прекалено малко калории.

Ако сте твърде рестриктивни в приема на калории, това също може да има обратен ефект. Прекалено оскъдното хранене също забавя метаболизма. Освен това крие риск от внезапно преяждане, когато прегладнеете прекалено и тялото ви крещи за енергия.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase