Снимка: Istock

Яйцата са една от суперхраните, защото съдържат незаменими хранителни вещества. Те са богати на протеини, мазнини, витамини от група В и не само, минерали, холин – изобщо, всичко, от което се нуждае тялото. Само с едно яйце можете да си доставите множество ценни елементи, важни за здравето.

Яйцата са прекрасен продукт, защото могат да се консумират по много начини. Те са и незаменима част от редица рецепти заради качествата, които притежават в подобряването на текстурата на ястия и печива.

Неправилното им съхранение и употреба обаче могат да повишат риска от заразяване със салмонела и други опасни инфекции.

За да консумирате и използвате безопасно любимите си яйца, вижте някои трикове, с които да направите употребата им изцяло безвредна за здравето.

Научете се кога да слагате яйцата в хладилника

Въпреки че яйцата обикновено стоят в хладилната витрина в магазините, не е задължително те да се съхраняват в хладилника. Една от причините за охлаждането им под 4 градуса по Целзий е именно бактерията салмонела. Ако яйцата са от доверен източник обаче, рисковете са по-малки и охлаждането им в хладилник не е задължително. Поначало яйцата могат да издържат и извън хладилника до 1 седмица, ако не са заразени и са от доверени източници.

Съхранявайте яйцата по правилния начин

Свикнали сте да държите яйцата си с по-дебелата част надолу, както са подредени и в кутията. Ще се изненадате, ако разберете, че всъщност е по-добре да ги държите със заострената част надолу. Причината за това се крие във физиката на яйцеклетката, каквото всъщност представлява яйцето, според tastingtable.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase