Снимка: Istock
fallback

Вероятно сте чували за нея, може би дори сте поглезили сетивата си. Гарам масала – уникална смес от подправки, която може да закупите от супермаркетите, специализираните магазини за здравословни храни, биомагазини. По отношение на това какви подправки влизат в различните гарам масали, които се предлагат, вариациите са много.

Обикновено една кутийка/бурканче с гарам масала съдържа 10 или повече различни подправки, сред които канела, карамфил, кимион, индийско орехче, кориандър, хималайска сол, червен пипер и други. Някои съставки са отгледани в Индия, други не, но като цяло гарам масала се приема като индийски микс от подправки. С нея може да се овкусяват индийски ястия, но и не само. Тук може да видите една чудесна рецепта с гарам масала.

Но освен че прави ястията „по-цветни“ откъм вкус, този микс от подправки има и ползи за здравето. Вижте някои от тях.

Подобрява „храносмилателния огън“ „Агни“

Според аюрведа, гарам масала има способността да загрява тялото и да подобрява храносмилателния огън. Индийската практика за добър живот аюрведа учи, че трябва да осигурим на тялото си правилния вид и количество затоплящи храни, за да поддържаме оптимален храносмилателен огън.

Твърди се, че гарам масала спомага точно за това, като повишава телесната температура и следователно повишава метаболизма. Това предотвратява бавното храносмилане и натрупването на токсини в тялото, които са резултат от нарушения в този храносмилателен огън.

Намалява риска от запек

Тъй като консумацията на гарам масала спомага за подобряване на храносмилането, намалявайки времето за храносмилане, това от своя страна е отлично за намаляване на вероятността от запек. Запекът води до натрупване на токсини в тялото. Също така, редица изследвания показват, че неконсумирането на подправки води до нарушаване на стомашно чревния транзит.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 година

Прави хиперемия на стомашно чревния тракт, много добър, но да е приготвен професионално, в противен случай вреди.

4

Богаташите

преди 1 година

в бг отдавна поръчват микса при язви на стомаха:)

3

Фашист

преди 1 година

В статията няма нищо вярно.

fallback