Снимка: БГНЕС

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) представи днес програма за предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в четирите столични многопрофилни болници за активно лечение и СБАЛОЗ "Марин Мушмов", заедно с директорите на здравните заведения и председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова, съобщи БНТ.

Инициативата вече се осъществява в Първа, Втора и Четвърта МБАЛ, Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина" и в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. д-р Марин Мушмов".

Още по темата
Психологическа помощ ще се оказва напълно безплатно по по четири часа на ден на тежкоболни пациенти и техните близки от целия град. Данни за контакти с психотерапевтите вече са обявени на интернет страниците на болниците.

Целта на инициативата е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог. На онкологичните психологическа подкрепа ще се оказва задължително от страна на лекарите. Палиативната грижа не замества, а единствено допълва стандартната, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

"Идеята ни е да помогнем на хората да преминат по-лесно през стреса и тежкия период на лечение, като и да съдействаме за добрия му завършек. Скоро, заедно с пациентски организации и експерти, ще представим подробна програма за информиране и профилактика на онкологичните заболявания", посочи Георги Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase