Снимка: Istock

Стресът е навсякъде около нас. Трудно можем да избягаме от него, защото той се крие във всяко нещо в ежедневието ни. Можем обаче да направим всичко по силите си, за да го намалим. А можем и да си спестим някои действия, с които несъзнателно повишаваме стреса в организма си, без да си даваме сметка за това.

Стресът е една от основните причини за влошено здравословно състояние, емоционални и психически проблеми и понижено качество на живот. Затова е важно да не си го причинявате сами допълнително, както много често се случва.

Кои са несъзнателните грешки, които правим всеки ден и които повишават стреса в тялото, без да си даваме сметка? Ето 10 от тях.

1. Не спите достатъчно.

Липсата на сън повишава стреса в организма. Тялото не успява да си почине, ако не си взимате нужната доза сън всяка нощ по едно и също време. Така стресът се натрупва неусетно и причинява много щети на здравето.

2. Не отделяте време за себе си.

Една от скритите причини да имате повишен стрес в тялото е липсата на ценно време за себе си. В забързаното ежедневие, проблемите, ангажиментите, работата, семейството, на много хора рядко им остава време да правят любимите си неща. Много е важно целенасочено да опитвате да си оставяте време за себе си, колкото и трудно да е това.

3. Винаги закъснявате.

Когато закъснявате и бързате, тичате в последния момент, забравяте разни неща, всичко това внася допълнителен стрес в организма ви. Гледайте да си спестите поне този стрес. Тръгвайте 5-10 минути по-рано, за да избегнете напрежението.

4. Заседнали сте в омагьосан кръг от неодобрение на тялото си.

Правите диета след диета, отслабвате с няколко килограма, след това пак ги връщате наново. Не се харесвате. Мразите тялото си. Всичко това е огромен стрес за него, защото нагласата към самите себе си оказва влияние върху нивата на стрес.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase