Снимка: Istock

Прието е, че трябва да извървяваме по 10 хиляди крачки на ден, за да се счита, че сме се движили достатъчно и сме изразходвали калории и енергия, така че да останем здрави. Това е мит, в който много хора вярват, защото се е наложил като общовалидна истина, която обаче не е съвсем вярна.

Митът за 10-те хиляди крачки може да накара някои хора да изпитват голям стрес, защото не могат да достигнат този брой крачки.

Спрете да се стресирате, защото митът за 10-те хиляди крачки е точно това – мит. Има толкова други начини да изразходвате калории и енергия, и същевременно да се радвате на живота, като не спирате да се движите. Не се фокусирайте единствено върху ходенето пеша и навъртането на точно определен километраж, измерен единствено в този брой крачки.

Няма научни доказателства, че ако паднете под този така наречен минимум от 10 хиляди крачки, няма да имате ползи за здравето. Всъщност, изобщо не е задължително да ходите толкова дълго, за да се радвате на добро здраве и да изразходвате калории и енергия.

Няма нужда да се чувствате виновни, ако сте си поставили за цел да вървите по 10 хиляди крачки на ден и не успявате да го постигнете. Изобщо не е задължително да го правите, защото има толкова други начини да се движите пълноценно.

Митът за 10-те хиляди крачки идва от японско приложение, създадено да измерва количеството аеробни упражнения, които се предполага, че са достатъчни за намаляване на теглото или предотвратяването на напълняването заради заседнал начин на живот. Самото приложение на японски език се превежда като „10 хиляди крачки“, откъдето идва и двусмислието в превода и налагането на този така наречен стандарт за ежедневно движение.

Не се вглъбявайте в устройството си или в приложението си за измерване на крачките. Оставете го настрана и го ползвайте само за ориентир. То може да ви напомня за постигането на дневните ви цели, но далеч не е единствено мерило за това дали се справяте добре с движението и изразходването на енергия през деня или не.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase