Снимка: Pixabay
fallback

Екип от Института за здравни показатели и оценка към Медицинския университет във Вашингтон (IHME) е определил ползите и вредите от червеното месо, като е класирал факторите по петстепенна скала. Резултатите са публикувани в списание Nature Medicine.

Учените са направили метаанализ, който включва 50 проучвания с участието на 4,6 милиона души от 34 държави.

Връзката между консумирането на големи количества червено месо (например пържоли) и развитието на инсулт получи само една оценка, което означава, че "не са намерени доказателства за това".

Връзката между консумацията на червено месо и колоректалния рак, рака на гърдата, коронарната болест на сърцето и диабета получи две точки.
Преработените храни като бекон, колбаси, наденици и други са свързани с по-голяма вероятност от появата на различни заболявания. Изследователите планират в бъдеще да предоставят нови данни за връзката на други храни и определени болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 година

екстра

11

Анонимен

преди 1 година

Ползата, е че се храниш пълноценно, вредата е ако прекаляваш. Както е с всичко, дори с водата и кислорода.

10

Анонимен

преди 1 година

Няма вреди от червеното месо, особено полезно е за бебета и малки деца, както и за възрастни! Яжте си го спокойно, вкусно и полезно!

fallback