Снимка: Istock

Обичате ли чай? Ако чаят е сред предпочитаните от вас напитки, вероятно не избирате вкусовете случайно. Знаем че всеки чай има своята полезност за организма. Някои ни помагат да се събудим, други успокояват нервното напрежение. С канела, парче лимон, мляко или студен, чаят може да помогне в това да подобрим своето здраве. Вижте няколко чая и за какво са особено полезни.

Оолонг чай

Чудесна напитка, за която е известно, че помага в контрола на холестерола. Според западно проучване, консумацията на 2 чаши и половина чай оолонг дневно се свързва с по-ниски нива на LDL холестерол, както и с намален риск от дислипидемия, което е необичайно количество липиди, като триглицериди или холестерол в кръвта. Други изследвания подкрепят благоприятното въздействие на оолонг върху здравето на сърцето. В допълнение, този чай също благоприятства свалянето на излишните килограми.

Чай от джинджифил

Може да помогне при гадене, повръщане, болки в корема. Но не само това. Чаят от джинджифил помага за подсилване на имунната система, елиминирането на излишните течности от организма, а за съединенията в него, които му придават характерния вкус и мирис, се смята, че могат да намалят риска от заболявания като диабет и рак.

Зелен чай

Зеленият чай може да намали риска от диабет тип 2 и да насърчи здравето на сърцето, сочат проучвания. Една от възможните причини зеленият чай да е толкова полезен е високото му съдържание на полифеноли, наречени катехини, по-специално епигалокатехин-3-галат (EGCG). За него е доказано, че помага за намаляване на възпаления и хронични заболявания като някои видове рак, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase