Снимка: Istock
fallback

Енергията е всичко, от което имаме нужда през целия ден, за да сме дейни, трудоспособни и да се справяме с всяко предизвикателство, което ежедневието ни поднася, а те не са никак малко. За да имаме достатъчно енергия е важно да включваме някои храни, които ни я осигуряват. Често в забързаното ежедневие правим грешката да хапваме нещо набързо и на крак, което не е здравословно и не ни носи никаква качествена енергийна стойност.

В такива моменти или посягаме към кафето, за да се ободрим и да станем по-енергични, или посягаме към нещо сладко, калорично и определено не здравословно, или още по-лошо – оставяме се да прегладнеем, а след това се нахвърляме на огромна порция храна.

Вместо да изпадате в такива нездравословни ситуации, редовно включвайте в храненето си храни, които осигуряват много енергия и ви правят по-издръжливи.

Кои са храните за енергия и издръжливост?

Зелен чай

Зеленият чай е един от най-добрите заместители на кафето. Той дава много енергия, а и същевременно стимулира контрола на теглото.

Фурми

Фурмите съдържат много естествени захари, които дават много енергия. Захарите в тях са по-концентрирани дори и от лъжичка бяла захар. С тяхното количество трябва да се внимава, но от друга страна те са фантастичен източник на минерали, витамини и фибри, които дават допълнителен енергиен тласък.

Овесени ядки

Овесените ядки са богати на сложни въглехидрати, много фибри и протеини. Заради тази превъзходна комбинация от хранителни вещества, те дават много енергия часове наред. Включвайте ги в закуската си и ще се чувствате бодри и енергични цял ден.

Диня

Когато се чувствате сякаш сте изгубили всяка капка енергия, не посягайте към кафето и енергийните напитки, а изяжте парче диня. Тя ще ви ободри и ще ви вдигне отново. Динята съдържа много вода, въглехидрати и полезни витамини, особено витамини от група В. Те дават много енергия на нервната система, което помага на мускулите да бъдат по-устойчиви.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Чичо Мастичо

преди 1 година

Е па ядем фурми от арабските още. Нали цял самолет докараха. А па ние им дадоаме самолет с лекарства.

1

Анонимен

преди 1 година

Спръжа, *** и лой с люти чушки.

fallback