Снимка: Istock

Красивата и гладка кожа е мечта за всяка жена. И за да я постигнем, ние полагаме грижи – опитваме се да пием повече вода, да се храним с органични храни, да спортуваме, да медитираме и да мислим позитивно. Особено внимание обръщаме на кожата през лятото – тогава тя е най-много на показ – при това излагаме не само лицето, а и тялото си. С настъпването на по-студените месеци обаче очакваме, че пигментните петна и неравностите на тена ще изчезнат. Уви, всъщност някои от тези, както и други специфични състояния се обострят именно през тези периоди. И така – можем ли да направим нещо, за да премахнем или поне да намалим тези следи по кожата?

Споделяме с вас съвети от дерматолози, които могат да са ви от полза, ако страдате от подобни състояния на кожата. Ето какво казват те:

Разберете причината за проблема

Какво означава хиперпигментация? Просто казано – това е всяко едно петно по кожата, чийто цвят е по-тъмен от останалата ѝ част. Това се дължи на прекомерната продукция на пигмент с кафяв цвят, наречен меланин. Той може да причини петна по ръцете (т. нар. „старчески петна“), както и такива по лицето. Най-честите причини за образуването на пигментни петна са възпалителните процеси, излагането на слънце, мелазмата, както и някои лекарства и специфични медицински състояния.

Поддържайте кожата влажна, за да насърчите образуването на нови клетки

Ако имате пигментни петна, вероятно основната ви цел е да ги изсветлите, но за да постигнете това от полза ще е, ако използвате добър хидратиращ продукт. Той може да помогне на кожата ви по друг начин. За да подпомогнете образуването на нови клетки, използвайте грижа, която съдържа глицерин, хиалурон и дори ретинол.

„Тези неактивни съставки ще подпомогнат активните избелващи вещества да действат по-ефективно“ – това съветва д-р Дорис Дей. Такъв продукт ще ви помогне да възстановите липидния слой на кожата, като по този начин кожата ще остане здрава и жизнена.

Не нарушавайте структурата на кожата си

Не стискайте черните си точки, не разчесвайте агресивно ухапвания от насекоми и не причинявайте други нарушения на целостта на кожата си. Това ще повиши възпалението, което е причина за оцветяването на кожата в друг цвят. В този ред на мисли – всички ние трябва да си спомним съветите на нашите майки – „Колкото повече пипаш лицето си, толкова по-зле ще стане“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase