Снимка: Istock

Витамин D е жизненоважен витамин за здравето. Той участва в множество функции, които са есенциални за организма. Дефицитът на витамин D може да доведе до някои сериозни състояния, с които може да е трудно да се пребори човек, особено ако не допуска, че са причинени от недостига на този ценен елемент.

Витамин D се набавя предимно чрез слънчевата светлина, като посредством нея се синтезира в организма. Той обаче се доставя и чрез някои храни, които са негов богат източник. Хубаво би било тези храни да се включват редовно в храненето, особено през зимата, когато греенето на слънцето е ограничено, а ние сме добре облечени и слънчевите лъчи не могат да достигнат пряко до кожата ни.

Първоначално изследователите са смятали, че витамин D участва предимно в костния синтез и костния метаболизъм. Най-новите изследвания обаче посочват, че този хранителен елемент е важен не само за здравето на костите, но и на нервите, мускулите, имунитета, дори за психичното и емоционалното здраве, според Националните здравни институти на САЩ, цитирани от healthdigest.com.

Витамин D съдейства за усвояването на калция, допринася за преноса на сигнали от мозъка към мускулите и тъканите, играе незаменима роля за концентрацията, паметта, може да предотврати поява на депресия. Той потиска възпаленията, подобрява работата на червата, балансира кръвната захар и участва в изграждането на добър имунитет.

Недостигът на витамин D може да бъде основа за поява на проблеми с костите, мозъчни заболявания, метаболитни смущения, намалена имунна защита, депресия, според проучване, публикувано в Journal of Osteopathic Medicine.

Кои са неочакваните причини за дефицит на витамин D?

Ограничено излагане на слънце

Намаленият досег на кожата със слънчевата светлина ограничава и синтеза на достатъчно количество витамин D. Това е и една от главните причини през зимата лекарите да препоръчват допълнителен прием на добавки с витамин D, за да се компенсира дефицитът му.

Прекалена употреба на слънцезащитни кремове

През лятото е важно да се нанася слънцезащита върху кожата с цел предпазване от ракови заболявания, причинени от вредните UV-лъчи на слънцето. От друга страна обаче, прекомерното „прикриване“ от слънцето намалява синтеза на витамин D.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase