Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между куркумата, киселите краставички, киселото мляко, чая от лайка? Всички те ни помагат да намалим тревожността и да имаме добро настроение. Начинът ни на хранене оказва влияние не само върху това как изглеждаме, но и как се чувстваме. Има редица причини, поради които можем да се усещаме напрегнати, потиснати и смяната на сезоните е една от тях.

Безпокойството може да доведе до изтощение, натрупване на хроничен стрес. Добавяйки към менюто си някои полезни храни, можем да дадем зелена светлина на доброто настроение. Вижте кои са в следващите редове.

Хапвайте риба

Освен че е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, рибата е богата на витамин D, който има влияние върху нашето настроение, но и размера на талията. Според западни изследвания, витамин D има положителен ефект върху психичното здраве и спомага за намаляване на усещането за тревожност, сезонна депресия.

Тиквени семки

Западни проучвания, свързващи витамин Е с депресия и тревожност, предполагат, че консумацията на храни, богати на този антиоксидант, би помогнала да намалим риска от тези проблеми. Тиквата, но и тиквените семки също са важен източник на калий, който помага за регулиране на електролитите и кръвното налягане. Това има успокояващ ефект при хората, които може да страдат от безпокойство и стрес поради електролитен дисбаланс, смятат учени.

Горски плодове

Повечето горски плодове са с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти, включително флавоноиди. Научно доказано е, че редовната им консумация спомага за подобряване здравето на мозъка и по този начин помага при облекчаване на тревожността.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase