Снимка: Istock

Изхождането е много важно за детоксикацията на организма и освобождаването на червата от излишните отпадни вещества. То е незаменима част от метаболизма. Важно е изхождането да се случва минимум по веднъж на ден, а ако се случва повече пъти, добре дошло.

Цветът на изпражненията, разбира се, трябва да е кафяв. Причината за този цвят и неприятният мирис са мъртвите клетки, кръвните клетки, бактериалните отпадъци, преработените отпадъци от храна, които се обработват в червата и се отделят от тях, според healthline.com. Не само храната, която консумираме се отделя чрез тези отпадъци. Чревните бактерии също отделят отпадни вещества, които влизат в състава на изпражненията.

Има и други компоненти, които влизат в този състав. Те могат да променят цвета, консистенцията и мириса на изпражненията. Понякога може те да добият зелен цвят.

Кога появата на зелени изпражнения е тревожен сигнал и кога е нормално следствие от промени в навиците и храненето?

Промени в храненето

Въпреки че екскрементите са сложна смес от отпадни вещества, основната съставна част в тях е храната, която консумирате. Ако през последните дни и седмици сте наблегнали на зелени храни, пресни листни зеленчуци, храни, богати на желязо или дори сте приемали хранителни добавки с желязо, те могат да са причината за поява на зелени изпражнения, според клиника Майо.

Жлъчка

Жлъчният сок, който наричаме „жлъчка“ накратко, има жълто-зелен цвят. Той се секретира от черния дроб и се складира в жлъчния мехур. Използва се от организма за разграждане на мазнини, особено наситени, пише healthline.com. Когато се храните обилно с мазнини, секрецията на жлъчен сок се повишава. Това може да причини позеленяване на изпражненията, пожълтяване на кожата, очите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase