Снимка: Istock

Поговорката „ти си това, което ядеш“ е вярна в много отношения. Оказва се, че храната, която консумираме всеки ден е тясно свързана с нашето психично здраве. Определени храни могат да ни помогнат да намалим риска от депресия, да ни поддържат в добро настроение, да ни помогнат да се справяме по-лесно с тревожността.

От друга страна, редица западни изследвания показват, че нездравословните храни с високо съдържание на мазнини и захар не само че нанасят вреди на тялото ни, но могат да влошат настроението ни. Проучванията установяват, че консумацията на захар може да причини по-голяма депресия.

Но кои храни могат да ни помогнат да поддържаме добро психично здраве?

Храни с високо съдържание на полифеноли

Още едни храни, които могат да ни помогнат да намалим риска от депресия са тези, които съдържат полифеноли. Тези храни на растителна основа имат антиоксидантни свойства, които ни предпазват от хронични заболявания, дължащи се на увреждане от свободните радикали. Смята се, че полифенолите могат да подобрят депресията чрез регенериране на мозъчни клетки. Най-добрите хранителни източници с полифеноли са арония, бъз, горски плодове, мента, какао, маслини, чай, кафе, лук, спанак.

Здравословни въглехидрати

Здравословните въглехидрати също оказват влияние върху серотонина. Когато ви се хапват много въглехидрати, това може да означава, че имате ниско ниво на серотонин. Тук обаче е важно да консумирате не захарни и тестени изделия, които са прости въглехидрати с много калории, а да добавите към менюто си полезни, като кафяв ориз, киноа, булгур, пълнозърнест хляб и паста, овесени ядки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase