Снимка: Istock

Витамин С е много ценен елемент, важен за редица функции в организма. За него знаем, че е изключително важен за имунната система. Но той надхвърля многократно тази си функция, защото има мощно влияние и върху други системи в организма.

Кои са нещата, които не знаем за витамин С?

Витамин С стимулира мозъчното здраве

Витамин С се среща във високи концентрации в мозъчната тъкан. Той е силен антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес, като по този начин подобрява мозъчната функция. Оксидативният стрес има много негативно влияние върху паметта, концентрацията и може да навреди на когнитивните функции на мозъка.

Ето защо витамин С е толкова важен за мозъка. Той подобрява паметта, концентрацията и стимулира мозъчната функция. Когато приемате достатъчно витамин С чрез богата и разнообразна храна, мозъчната дейност се подобрява, според изследвания, цитирани от mindbodygreen.com.

Високите стойности на витамин С са свързани и с доброто психично здраве, което също е част от мозъчната функция. Витамин С има свойството да повишава настроението, като същевременно подпомага контрола на гнева и негативните емоции.

Витамин С е важен за сърдечносъдовата функция

Тъй като е мощен антиоксидант, витамин С играе съществена роля и за функциите на сърдечносъдовата система. Той участва в поддържането на кръвното налягане, регенерирането на клетките на съединителната тъкан в сърцето и кръвоносните съдове, както и в цялото тяло.

Според изследване, публикувано в списание Atherosclerosis, витамин С участва в поддържането на функциите на ендотелните клетки в сърцето и кръвоносните съдове, което предпазва от атеросклероза.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase