Снимка: Istock

Природата ни е дарила с редица полезни ядливи гъби. Чували ли сте за гъби рейши? Наричат ги „гъбите на безсмъртието“. В продължение на векове те се използват за подобряване на здравето. В наши дни тези полезни гъби обикновено могат да бъдат намерени в аптечната мрежа под формата на хранителна добавка или чай. Разбира се не бива да прибягваме до тяхното ползване, без предварителна консултация с лекар. Рейши са богати на магнезий, цинк, манган, мед, витамини. В следващите редове може да видите част от ползите на рейши за нашето здраве.

За млада кожа

За съединенията в гъбите рейши се смята, че действат както външно, така и вътрешно, за да ни поддържат млади, като намаляват дермалното окисляване и предпазват нашата клетъчна ДНК и митохондриите от оксидантно увреждане. Това също така ни помага да бъдем и енергични, бдителни и да се чувстваме освежени.

Подкрепа на имунитета

Адаптогенните свойства на рейши помагат за стабилизиране на имунната ни система, така че тя да работи с пълния си потенциал, смятат западни специалисти. Някои изследвания доказват, че бета-глюканите и тритерпените допринасят за балансиращия ефект на рейши върху имунната функция.

Хормонален баланс

Друго основно предимство за здравето от рейши е, че се смята, че тритерпеновите съединения в плодните тела на рейши поддържат и балансират ендокринната система. Когато имаме оптимално функционираща хормонална система, тялото ни може да се отпусне и да се възстанови през нощта. Учените смятат, че приемането на рейши не само ще повиши качеството и продължителността на дълбокия, спокоен сън, но също така ще ни осигури и необходимата енергия в активните часове на деня.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase