Снимка: Istock

Кориандърът е прекрасна билка с чудесни вкус и аромат. Той се използва широко в азиатската, мексиканската и близкоизточната кухни заради фантастичните си вкусови качества, леко цитрусов свеж вкус и пиперливи нотки. Те придават превъзходен вкус на ястията.

Но освен вкусови и ароматни качества, кориандърът притежава и много ценни ползи за здравето. Той е богат на полезни хранителни вещества и микроелементи, които имат свойството да допринасят за цялостното здраве.

Какви са ползите от консумацията на кориандър?

Много добър източник на хранителни вещества

Кориандърът е много богат източник на витамини, сред които витамин К, С, А, D. Витамин К отговаря за поддържане на костите здрави и за контрола на кръвосъсирването. Отговорен е също така за зарастването на раните. Витамин С също участва в оздравителните процеси в клетките. Той е и мощен антиоксидант.

Най-хубавото е, че кориандърът е много беден на калории, но концентрациите на витамини в него са високи. Това означава, че можете да си набавите добро количество витамини, без да консумирате огромни количества от полезната подправка.

Кориандърът е много богат на антиоксиданти

Антиоксидантите са много важни съединения, защото се борят със свободните радикали. Тази функция не трябва да се подценява, тъй като е от голямо значение за борбата със злокачествените процеси в клетките, стареенето, потенциалното образуване на туморни клетки, появата на хронични или дегенеративни заболявания.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase