Снимка: Istock
fallback

Акнето е кожен проблем, който може да засегне всяка част от тялото. Най-често се появява по лицето, деколтето, гърба, но може да засегне и дупето. Пъпките по дупето са много упорити и се овладяват трудно, най-вече защото в тази зона има триене от дрехите, запаряване заради често и продължително седене, изпотяване. Носенето на неподходящи материи и платове също е сред причинителите на акне. Тъканите на бельото и дрехите са от значение за това до каква степен кожата ще успява да „диша“.

В повечето случаи така нареченото акне по дупето не е точно акне, а по-скоро фоликулит. Фоликулитът представлява лека до умерена инфекция на космените фоликули и мастните жлези, което води до зачервяване, възпаление, подуване и поява на гнойни пъпки в зоната около дупето и бедрата.

Какви са причините за поява на акне или фоликулит по дупето?

Хормонален дисбаланс

Хормоните оказват много голямо влияние върху кожата. Те участват в контрола на мастната секреция. Мъжките полови хормони могат да повишат секрецията на себум, което прави кожата по-мазна и склонна към запушване на порите, поява на акне и възпаления.

Прекалено много седене и изпотяване

Седенето запотява и запарява кожата, което създава допълнителни условия за възпаления и акне по дупето. Ако работата ви е свързана с продължително седене, това влошава състоянието на кожата и може да допринесе за появата на акне и фоликулит.

Изпотено бельо

Ако носите бельо от синтетична материя или с дантела, това може да повиши изпотяването и да предизвика прекалено овлажняване на кожата в тази област. За да намалите изпотяването и влагата, сменяйте редовно бельото си по 2-3 пъти на ден или носете дишащи естествени материи.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

*** му е решението!

13

Анонимен

преди 1 година

ахахахахахаххахаах

12

Анонимен

преди 1 година

Мийте се.

fallback